Ballenboek_1

Vandaag geen recept maar iets anders; een review van een boek. Wie mij een beetje kent weet dat lezen een enorm grote hobby van mij is. Ik verslind boeken bij de vleet. Ik gruwel bij de gedachte aan een e-reader want ik vind het heerlijk om een nieuw boek vast te houden en de eerste te zijn die de kaft omdraait. Maar zonder teveel uit te weiden over mijn hobby (euhm, obsessie) die lezen heet wil ik graag dit boek met jullie delen.

Aan dit boek zit een leuke herinnering vast. Zoals ik al eerder schreef hou ik echt van gehaktballen. Het is zolang als ik me kan herinneren mijn lievelingskostje samen met gekookte aardappelen en bloemkool. En dan het liefst gemaakt door mijn lieve omaatje!

Een tijd geleden zag ik op de Belgische televisie een interview met Wim Ballieu, de eigenaar van een gehaktballenrestaurant. Mijn interesse was natuurlijk meteen gewekt. Dit restaurant is gevestigd in Gent en het toeval wilde dat Ton en ik net een weekendje weg hadden geboekt naar Gent. Onze eerste bestemming was dus bekend; Balls & Glory, het restaurant van Wim.

Na het eten van een geweldige gehaktbal met stoemp zagen we dat Wim ook een kookboek uitgebracht had. Die moest ik natuurlijk hebben.

Ballenboek_2

Het boek begint met achtergrond informatie over Wim Ballieu en hoe zijn restaurant Balls & Glory is ontstaan. Ook het geheim van een goede gehaktbal wordt besproken. Uit elke zin komt de liefde voor de gehaktbal naar voren. Iets waar ik me natuurlijk helemaal in kan vinden.

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken en begint met de klassiekers. Hier vind je verschillende soorten ballen en recepten voor garnituren. Vervolgens zijn er de hoofdstukken grootmoeders keuken, authenticiteit op de boerderij, Gent als inspirator, people; comford food, bistronomie en als laatste dreams.

Ballenboek_3

Hoewel de gehaktbal de hoofdrol heeft in dit boek vind je er ook heel veel andere recepten die je kunt combineren met de gehaktbal. Elk gerecht is voorzien van een grote foto en recepten van de garnituren. Zo maak je een complete maaltijd.

Tussen de recepten door zie je foto’s van Wim met persoonlijke verhalen. Dit geeft het boek een persoonlijk tintje en geeft duidelijk de passie van Wim weer.

Ballenboek_4

Mijn mening over dit boek:

Als ik alleen al naar de kaft kijk word ik enthousiast. Het is een erg veelzijdig boek. Op mijn kooklijstje staan zeker de rabarberball met rabarbermoes en gebakken aardappel, appelball en de spekball met spruitjes. Ik vind het mooi om te zien dat het een echt persoonlijk boek is en dat Wim kennis van zaken heeft. Dit is iets dat ik erg inspirerend vind. Ik vind dit boek echt een aanrader. De recepten worden duidelijk uitgelegd en zijn niet moeilijk om te maken.

Dit boek telt 70 recepten op 192 bladzijdes. Hij is te koop bij o.a. Bol.com voor €24,95

2 comments on “Review: Het gehaktballen kookboek – Wim Ballieu”

    • Er staan een aantal ballen in waarvan de vulling vloeibaar is. Het principe lijkt hetzelfde te zijn als met een vaste vulling. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar het lijkt mij inderdaad ook een uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *