Bretzel stap 3

Toen ik een tijd terug in Berlijn was at ik ze voor het eerst: Bretzels. Of Pretzels, zoals ze in de VS genoemd worden.

Deze Bretzels zijn heerlijk luchtige broodjes in de vorm van een krakeling (of strik) met zoutkristallen bovenop. Ze hangen meestal op de toonbank aan een houtenrekje. Nadat ik er een geproefd had was ik verkocht en heb ik er de rest van het tripje nog veel gegeten. Hier in Nederland ben ik de Bretzel nog niet tegengekomen. Daarom besloot ik zelf maar een poging te wagen deze heerlijke broodjes te maken.

Ingrediënten voor 12 Bretzels

1 pak witte broodmix, ik gebruikte de broodmix van de Aldi

160 milliliter lauwwarme melk

160 milliliter lauwwarm water

1 eetlepel olijfolie

2 eidooiers

Grof zeezout

Bereiding

Bereid de broodmix volgens de verpakking met de melk, water en olijfolie. Ik gebruikte mijn broodbakmachine om het deeg te kneden en laten rijzen.

Als het deeg gerezen is verdeel je het in 12 gelijke delen.

Vet je werkblad in met een beetje olie en rol de stukken deeg uit tot lange slierten van ongeveer 1 centimeter dik en 30 centimeter lang.

Bretzel stap 1

Vouw vervolgens de slierten in de vorm van een krakeling/strik. Als je het deeg zonder machine hebt gekneed en laten rijzen dan laat je de ongebakken Bretzels nog 20 minuten rusten onder een schone theedoek.

Bretzel stap 2

Verwarm ondertussen de oven voor op 200˚C en klop het eigeel los.

Leg de Bretzels of de bakplaat en besmeer met het losgeklopte eigeel. Bestrooi de Bretzels rijkelijk met het zeezout.

Bak de Bretzels in 20 minuten goudbruin. Zowel warm als koud heerlijk!

2 comments on “Bretzels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *