Uiensoep

Een tijdje terug kocht ik in de supermarkt een zak met 5 kilo uien onder het mom van: met uien kun je alle kanten op. Uiensoep is een van mijn favoriete soepen dus met zo’n grote hoeveelheid uien in huis werd het tijd om aan de slag te gaan.

Hoewel ik uiensoep heerlijk vind is er een ding wat ik verschrikkelijk vind aan het bereiden er van. Het snijden van de uien. En dan niet eens het feit dat je er soms tranen van in je ogen krijgt maar vooral dat je handen nog 3 dagen naar ui stinken. Hoe vaak je ze ook wast. Dus mocht iemand tips hebben hoe je die nare lucht van je handen kunt krijgen dan hoor ik het graag!

Ingrediënten voor 4 personen

5 grote uien

1 liter groentebouillon

2 eetlepels bloem

1 eetlepel bruine basterdsuiker

1 eetlepel olie

Eventueel

Geraspte kaas

Bereiding

Pel de uien en snij in halve ringen. Bak de uien in de olie op laag vuur tot ze glazig zijn. Als je wat meer tijd hebt is het lekker om de uien wat langer door te bakken zodat de zoete smaak van de uien wat meer naar buiten komt. Laat de uien dan ongeveer een uur op laag vuur bakken. Roer iedere 5 minuten door zodat de uien wel bruin worden maar niet verbranden.

Als de uien glazig zijn voeg je de bloem en bruine suiker bij en laat even kort mee bakken. Als de bloem gaar is voeg je de bouillon toe en laat je de soep 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Breng eventueel op smaak met wat peper.

Je kunt bij het serveren wat geraspte kaas toevoegen in de soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *