Progrestaart

Als ik aan progrestaart denk dan moet ik altijd meteen aan kerst denken. Ik weet dat het nu Mei is maar bij het zien van deze taart is het toch weer een beetje ‘The most wonderful time of the year’!

Begin deze maand was mijn zus jarig en aan mij de vraag of ik een lekkere taart wilde maken. Ze wilde eerst een chocoladetaart maar het leek mij een goed idee om progrestaart te maken.

Afgelopen kerst maakte ik al eens progresgebakjes en die vielen bij de familie goed in de smaak. Ook dit keer, tijdens de verjaardag van mijn zus, beviel de progrestaart erg goed. De gasten smulden er van. De taart was zo snel op dat mijn zus er zelf niet eens een stuk van heeft genomen. Maar zus, ik beloof je dat van de volgende taart die ik maak het eerste stuk voor jou is!

Ingrediënten voor een taart voor 12 personen

6 eiwitten

360 gram suiker + 6 eetlepels suiker

750 gram slagroom

100 gram nougatine

Chocolaatjes om te garneren

Je kunt eventueel Klopfix gebruiken om de slagroom langer stijf te houden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 125˚C.

Teken op bakpapier 2 gelijke cirkels. Je kunt hiervoor een bord gebruiken. De afmeting van het bord is de afmeting van de taart. Leg het bakpapier op een bakplaat. Omdat ik een kleine oven heb maakte ik 2 aparte vellen en bakte ik de lagen schuim een voor een af.

Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine of met een handmixer. Voeg halverwege de suiker toe. Het eiwit is klaar als het niet stijver wordt en je stijve pieken krijgt.

Verdeel het geklopte eiwit met een lepel over de cirkels op het bakpapier.

Bak de cirkels eiwitschuim 2 uur in de voorverwarmde oven.

Klop ondertussen de slagroom met de 6 eetlepels suiker stijf met een handmixer. Onder het kloppen kun je eventueel de Klopfix toevoegen. De slagroom is klaar als het niet stijver meer wordt.

Haal de cirkels schuim voorzichtig van het bakpapier. Besmeer een cirkel met een flinke laag slagroom en leg daar de volgende cirkel op. Besmeer deze ook met een flinke laag slagroom.

Met een paletmes smeer je de zijkant van de taart in met slagroom. Mocht je geen paletmes in huis hebben dan kun je ook een spatel gebruiken. Zorg dat de hele zijkant goed ingesmeerd is. Laat wat slagroom over om de bovenkant te versieren.

Besprenkel de hele zij- en bovenkant met de nougatine. Door de taart voorzichtig op je hand te leggen en hem schuin te houden kun je de nougatine er goed op verdelen.

Leg de taart vervolgens voorzichtig neer. Spuit met een spuitzak roosjes rondom de taart. Versier met de chocolaatjes.

Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Nog lekkerder is als je de taart invriest en 2 uur voor serveren uit de koelkast haalt. Hij snijdt ook het makkelijkst als hij nog bevroren is.

2 comments on “Progrestaart”

  1. Hoi Eefje,

    Bert en ik hebben vorig jaar gesmuld van deze taart:)

    Nu kan ik hem zelf maken.

    Wat een leuk idee, Eefjes keuken. Ik ga je in de gaten houden met je lekkere recepten.

    Groetjes, Hannelore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *