Mama's koude schotel

De koude schotel van mijn moeder is iets waar je me ’s nachts voor wakker kunt maken. Mijn moeder heeft in de keuken een paar specialiteiten en daar is deze er zeker een van. Deze koude schotel is niet zomaar een huzarensalade maar wordt gemaakt met vis i.p.v. vlees.

Als mijn moeder vroeger koude schotel maakte dan maakte ze altijd een hele grote schotel. Ik mocht altijd helpen met het opmaken van de schotel. Dat vond ik altijd echt een feest! En bij het opeten schepte mijn vader en ik altijd twee keer op. Wij vonden dit zo lekker dat we de rest van de avond met een opgeblazen gevoel rondliepen.

De opmaak van deze koude schotel heb ik een beetje veranderd maar hij is nog steeds heerlijk. Hoewel het natuurlijk altijd het lekkerste is als mama hem voor mij maakt!

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de salade:

6 grote aardappelen

1 blikje roze zalm

2 eetlepels mayonaise

1 eetlepel curry

Paprikapoeder

Voor de aankleding:

Voor de aankleding kun je gebruiken wat je wil. Ik gebruikte gevulde eieren, gevulde tomaten, romaine sla, augurk, Amsterdamse uien en knakworst. De hoeveelheid kun je naar wens bepalen.

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze in water met flink wat zout in 15 minuten gaar. Laat de aardappelen helemaal afkoelen.

Verwijder de graat uit de zalm. Ik kocht een blikje graatloze zalm. Het is iets duurder maar scheelt een hoop gefriemel.

Voeg de zalm, mayonaise en curry bij de aardappelen en stamp fijn met een stamper. Zorg dat alles goed met elkaar gemend is.

Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

Nu kun je beginnen met het opmaken van het bord. Ik begin altijd met de sla en daar bovenop de salade. Op de salade leg je dan je garnering.

Voor het recept van de gevulde eieren kijk je hier! En de gevulde tomaten vind je hier!

Als je klaar bent met het opmaken van het bord bestrooi je de schotel met flink wat paprikapoeder. Wij spoten er vroeger altijd nog Zaanse mayonaise en ketchup over. Dat was voor ons echt feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *