Appelmoes

Vroeger stond er (bijna) altijd een potje appelmoes op tafel bij mij thuis. Tegenwoordig eet ik het niet meer zo vaak maar ik vind het nog steeds heerlijk. Ik had nog nooit zelf appelmoes gemaakt dus besloot me er maar eens aan te wagen.

Het maken van appelmoes is erg makkelijk en binnen een mum van tijd klaar. Alleen in het schillen en snijden van de appels gaat wat tijd zitten. Maar dat is het zeker waard want zelfgemaakte appelmoes is zoveel lekkerder dan uit een potje van de supermarkt. En ook een stuk gezonder. Ik gebruikte een schepje suiker maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt voor appelmoes alle soorten appels gebruiken. Het lekkerste is om een zoete appel te gebruiken zoals goudrenet, elstar of jonagold.

Ingrediënten voor een flinke pot appelmoes

1 kilo appels, ik gebruikte elstar

1 eetlepel suiker

100 milliliter water

Sap van een halve citroen

1 eetlepel kaneel

Bereiding

Vul een bak met water en knijp hierboven de halve citroen uit.

Schil de appels en snijd deze in stukken. Doe de stukken appel in de bak citroenwater. Dit is tegen het verkleuren van de appels.

Als je alle appels geschild en gesneden hebt doe je de stukjes appel samen met de suiker, kaneel en het water in een grote pan. Je kunt eventueel i.p.v. water ook 100 milliliter van het citroenwater uit de bak pakken.

Breng dit aan de kook. Laat de appels ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur. Roer af en toe door.

Als de appels zacht zijn draai je het vuur uit. Wil je je appelmoes glad hebben pureer je de appels ongeveer 1 minuut met de staafmixer. Als je van grove appelmoes (compote) houd dan stamp je de moes alleen kort met een stamper.

Zowel warm als koud heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *