Mosterd Mayonaise

Ik ken maar weinig mensen die niet van mayonaise houden. De liefde van de Nederlanders voor mayonaise is groot en we eten het echt niet alleen bij de friet. Ikzelf vind een flinke klodder mayonaise ook heerlijk bij een bordje friet of een broodje kroket. Zelf had ik nog nooit zelf mayonaise gemaakt dus het werd tijd dat eens te proberen.

Via Culy kwam ik een makkelijk receptje tegen waar ik me door liet inspireren. Binnen 5 minuten stond deze mayonaise op tafel. Ik heb er zelf voor gekozen om flink wat mosterd toe te voegen dus eigenlijk is dit meer een mosterdmayonaise. Met dit recept maak je een flinke pot mayonaise waarin je zelf een beetje kan variëren met de smaak. Dat is dus veel proeven totdat je saus helemaal naar smaak is. Het maken van deze mayonaise is echt een fluitje van een cent.

Ingrediënten

500 milliliter zonnebloemolie

4 eidooiers

2 eetlepels grove mosterd

Sap van een halve citroen

Bereiding

Zorg dat je eidooiers op kamertemperatuur zijn. Dit is van essentieel belang voor het maken van mayonaise.

Doe de eidooiers een grote kom en klop met een handmixer op de laagste stand.

Als de eidooiers wat lichter van kleur zijn voeg je beetje bij beetje de olie toe. Blijf ondertussen wel kloppen. Als er ongeveer de helft olie over is kun je de resterende olie in wat grotere porties toevoegen.

Als je mayonaise op de gewenste dikte is voeg je de mosterd en citroensap toe. Houd je niet van mosterd kun je er ook voor kiezen om alleen het citroensap te gebruiken. Je krijgt dan een mayonaise die wat zuurder is en lijkt op de mayonaise die ze in België verkopen.

Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

2 comments on “Mayonaise”

    • Het ligt een beetje aan de versheid van je eieren. Tussen de 2 dagen en een week kun je deze mayonaise wel goed houden. Mits koel bewaard en luchtdicht ingepakt. Als de mayonaise begint te verkleuren en schiften kun je hem het beste niet meer eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *