Parijse Bol

Vandaag komt mijn 100e artikel online en dat vraagt natuurlijk om een lekker receptje! Ik ben nu een half jaartje bezig met mijn blog en dit is nog maar het begin. Ik heb nog een hele lange to-do lijst met gerechten die ik met jullie wil delen dus blijf vooral mijn site volgen. Omdat 100 natuurlijk een mooi getal is besloot ik een gebakje te maken om dit te vieren. De Parijse bol is altijd al een van mijn favoriete gebakjes (of koek) geweest en er zelf een maken is echt een eitje.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor mijn 100e artikel eigenlijk iets anders wilde maken. Ik wilde eclairs maken maar die mislukten. Maar die houden jullie nog van me tegoed. Ik had de banketbakkersroom al gemaakt en die was wel goed gelukt dus besloot ik er maar Parijse bollen mee te maken. Die stonden namelijk ook nog op mijn lijstje. Voor de banketbakkersroom gebruikte ik een recept van Laura’s Bakery.

Voor Parijse bollen heb je beschuitbollen nodig. Je kunt deze zelf maken maar dit is een behoorlijk lastig klusje. Dus waarom het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan. Ik haalde mijn beschuitbollen op de markt bij een bakker maar ik geloof dat de AH ze ook verkoopt. Of anders misschien bij een bakker in de buurt.

Ingrediënten voor 4 Parijse bollen

4 beschuitbollen

Voor de banketbakkersroom:

500 milliliter melk

50 gram custardpoeder

75 gram suiker

1 ei

1 zakje vanillesuiker

Voor het glazuur:

100 gram poedersuiker

1 eetlepel water

Evt. Rode kleurstof

Bereiding

Begin met het maken van de banketbakkersroom. Dit moet je een paar uur van tevoren doen omdat deze nog moet afkoelen.

Klop het ei met de helft van de suiker en voeg een scheutje melk toe. Voeg hier ook het custardpoeder aan toe.

Breng in een steelpannetje de melk aan de kook en voeg daarbij de rest van de suiker. Als het kookt giet je de melk bij de custard. Roer dit goed door.

Giet dit mengsel terug in de steelpan en breng zachtjes aan de kook. Blijf goed roeren met de garde tot het dikker word. Als de room de juiste dikte heeft haal je hem van het vuur en giet je het in een bak. Laat dit in de koelkast afkoelen.

Als de banketbakkersroom helemaal is afgekoeld kun je verder met het maken van de Parijse bollen.

Snijd de beschuitbollen door midden en besmeer 1 van de helften met flink wat banketbakkersroom. Ik deed dit met een lepel maar je kunt ook een spuitzak gebruiken.

Maak het glazuur door de poedersuiker met het water te mengen en goed door te roeren. Gebruik niet teveel water want dan word het glazuur te dun. Je kunt beter steeds een druppeltje water toevoegen. Om een roze kleur te krijgen kun je een paar druppeltjes kleurstof gebruiken.

Besmeer de andere helft van de beschuitbol aan de bovenkant met het glazuur en leg deze vervolgens op de andere helft. Om het glazuur wat te laten stollen, kun je de Parijse bollen nog even in de koelkast zetten. Dan loopt het glazuur er niet af.

2 comments on “Parijse bollen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *