Stoofvlees Jeroen Meus

Het is eind september wat betekend dat de herfst is begonnen. Tijd voor soepen, stoofpotjes en stamppotten. Ik ben gek op herfst en winterkost. In het boek Dagelijkse Kost van Jeroen Meus zag ik een lekker recept voor stoofvlees en besloot dit te gaan maken. Mijn review van dit boek kun je hier vinden.

Voor het maken van stoofvlees moet je wel wat tijd uittrekken. Hoewel het niet veel handelingen zijn moet het toch een paar uur op het vuur staan. Hoe langer je het vlees laat pruttelen hoe lekkerder het stoofvlees wordt. Het lekkerst is het als je het een nachtje laat staan.

Voor dit stoofvlees gebruik je een bruin biertje. Ik koos ervoor om dubbel trappistenbier van La Trappe te gebruiken. Dat is een biertje dat hier in Tilburg wordt gebrouwen in een trappistenklooster. Je kunt ook een ander donker biertje gebruiken. Verder staat in het recept dat je Luikse stroop moet gebruiken. Dit is een stroop van appel, peer en dadels. Deze heb ik niet gevonden hier in de supermarkt dus gebruik ik Maastrichtse stroop, een prima alternatief. Dit stoofvlees is trouwens heerlijk bij (zelfgebakken) frietjes!

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo rundvlees in gelijke stukken

2 uien

1 fles donker bier, 33 cl

2 eetlepels fruitstroop

1 kruidnagel

2 blaadjes laurier

3 takjes tijm

1 stevige bruine boterham

2 eetlepels scherpe mosterd

1 eetlepel natuurazijn

Bereiding

Snijd de uien in halve ringen en fruit deze aan in een braadslee of stoofpan. Zorg dat de uien niet te bruin worden.

Schroei de stukken vlees in wat boter in een koekenpan aan alle kanten dicht zodat ze rondom bruin zien. Breng tijdens het bakken het vlees op smaak met wat peper en zout. Zorg dat de pan niet te vol ligt. Bak het vlees eventueel in meerdere keren.

Doe het vlees bij de uien in de stoofpan. In de koekenpan waar je net het vlees in gebakken hebt doe je het bier en breng aan de kook. Als het bier kookt giet je het in de stoofpan bij het vlees.

Bind de tijm en laurier met wat keukentouw bij elkaar en laat het mee stoven bij het vlees. Voeg ook de stroop en kruidnagel toe.

Besmeer de boterham met de mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar onderen op het vlees in de stoofpan.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang pruttelen op laag vuur. De deksel laat je van de pan. Roer af en toe door de pan.

Als de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft plaats je de deksel op de pan.

Werk het stoofvlees af met de azijn en eventueel wat peper en zout.

Bron: Dagelijkse kost, mijn 200 klassiekers – Jeroen Meus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *