Appeltaart

Op elk feestje een succes: de Appeltaart. Vandaag deel ik jullie mijn recept voor deze klassieker.

In veel families wordt het recept voor appeltaart van generatie naar generatie door gegeven. In de mijne niet. Ik ben niet opgegroeid met een oma of moeder die uren in de keuken stond voor een verjaardag om verschillende taarten te bakken. Bij mij in de familie werden de taarten gekocht bij de bakker of bij de Multivlaai. Mocht je nu denken dat ik daar een trauma aan overgehouden heb, niets is minder waar. Ik heb nog warme herinneringen aan de slagroom cijfertaart die ik ieder jaar kreeg op mijn verjaardag en de Jubileumvlaai die mijn oma bij elke gelegenheid haalde bij de Multivlaai en eigenlijk niemand echt lekker vond behalve zij zelf.

Toen ik een paar jaar geleden uit huis ging en dus zelf voor de taart en hapjes moest zorgen op mijn verjaardag besloot ik dat ik zelf wel taart kon maken. Bakken was tenslotte iets wat ik leuk vond (en nog steeds vind) dus begon ik met de appeltaart. Ik maakte nog 2 andere taarten maar bijna alle gasten kozen voor appeltaart. Ik heb gemerkt dat je gasten toch vaak een taart kiezen die ze kennen en waarvan ze weten dat ze het lusten i.p.v. een taart waarvan je niet eens precies weet wat erin zit. Dus ieder jaar bak ik met veel plezier een appeltaart en nog een paar andere taarten die ik vooral zelf erg lekker vind.

Ingrediënten

Voor het deeg:

300 gram bloem

100 gram suiker

1 ei

200 gram koude roomboter

2 eetlepels koud water

Snufje zout

Voor de vulling:

8 grote appels, persoonlijk vind ik Goudreinet het lekkerst

100 gram suiker

1 eetlepel kaneel

Evt. Rozijnen, ik hou hier niet van dus laat deze altijd weg

1 ei om de taart mee te bestrijken

Bereiding

Bekleed een springvorm van Ø24cm met bakpapier en vet de randen in met boter of bakspray.

Snijd de boter in blokjes en doe deze samen met de bloem, suiker, ei en zout in een grote mengkom. Kneed de ingrediënten samen tot een deegbal.

Verpak het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes of plakjes.

Meng de appel met de suiker, kaneel en evt. de rozijnen.

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit in een ronde van ongeveer 1 centimeter dik.

Bekleed de springvorm met het deeg. Zorg dat je de randen goed aandrukt en het deeg overal even dik ik. Het deeg dat over de randen hangt haal je eraf en leg je apart.

Vul de springvorm met de appels en druk goed aan. Zorg dat de springvorm goed gevuld is en er een klein bultje appels op zit. De appels zullen namelijk nog wat slinken.

Van het overige deeg maak je stroken die je kruislings over de taart legt. Druk de randen goed aan.

Kluts het overgebleven ei en bestrijk hiermee de randen en de deegstroken op de taart.

Bak de taart in 60 minuten goudbruin in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *