Banketstaaf

Als ik denk aan typische Sinterklaas gerechten komen er eigenlijk alleen maar zoete dingen in me op. Voor goed en wel het heerlijk avondje is gekomen hebben mensen hun buik al vol van de pepernoten en marsepein. Wat voor mij echt bij Sinterklaas hoort is de Banketstaaf. Dit jaar maak ik hem zelf.

Toen wij vroeger Sinterklaas vierden bij mijn oma had zij ook standaard een banketstaaf of banketletter in huis. Ze maakte hem dan altijd nog even warm in de oven, dan is hij nog lekkerder. Voor het maken van deze banketstaaf heb ik geprobeerd om zelf amandelspijs te maken. Dit bleek toch iets lastiger dan gedacht. Dan maar kant-en-klaar amandelspijs. Uiteraard geef ik het maken van amandelspijs niet op maar daar wil ik eens rustig de tijd voor nemen.

Ingrediënten voor 2 banketstaven

1 rol vers bladerdeeg

300 gram amandelspijs

2 eieren

1 theelepel kaneel

Garneeramandelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verkruimel de amandelspijs en kneed samen met de kaneel een 1 ei tot een stevige bal. Verdeel de bal in twee gelijke delen.

Rol van de amandelspijs twee ‘worsten’ die overal een gelijke dikte hebben. Leg een van de rollen op het bladerdeeg. Houdt aan de onder- en bovenkant ongeveer een centimeter vrij.

Rol het bladerdeeg om de amandelspijs heen en snijd af. Druk de randen goed op elkaar. De zijkanten vouw je samen en vervolgens onder de banketstaaf. Leg de banketstaaf met de naad naar onderen. Herhaal dit met de andere banketstaaf.

Druk wat van de garneeramandelen op de banketstaaf. Klop het ei los en besmeer de bovenkant van de banketstaaf hiermee.

Bak de banketstaven in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

2 comments on “Sinterklaas: Banketstaaf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *