Gevulde Speculaas

Zelf gevulde speculaas maken stond meteen op mijn lijstje met Sinterklaas gerechten om te maken voor mijn site. Overal las ik dat dit erg simpel is en daar ben ik het mee eens. Toch mislukte mijn eerste poging finaal maar toch moest en zou ik het zelf maken. Zie hier het resultaat! Ziet er goed uit toch? En deze versie van gevulde speculaas is echt heel eenvoudig om zelf te maken!

Als sinds het Sinterklaas snoepgoed in de winkels ligt vroeg Ton herhaaldelijk om zelfgemaakte gevulde speculaas. Maar kom op, in augustus liggen de pepernoten al in de winkel. Naar mijn mening een beetje vroeg dus het duurde even voor ik een poging waagde. Bij de eerste poging wilde ik ook zelf amandelspijs maken maar dat lukte niet helemaal. Waar het precies mis ging weet ik niet maar de speculaas kwam niet goed uit de oven. Voor poging 2 gebruikte ik kant-en-klare amandelspijs en nu lukte hij perfect. Ik bakte mijn gevulde speculaas in een kleine springvorm (Ø 18cm) maar je kunt ook een cakeblik gebruiken.

Ingrediënten

250 gram zelfrijzend bakmeel

180 gram zachte roomboter

130 gram donkerbruine basterdsuiker

1 eetlepel speculaaskruiden

300 gram amandelspijs

1 eidooier

Garneeramandelen

Snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een springvorm van Ø 18cm met bakpapier. Vet de randen van de springvorm in met boter of bakspray.

Meng het bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout. Voeg vervolgens de boter toe en kneed tot een deegbal.

Verkruimel de amandelspijs en voeg hier een halve eidooier aan toe. Kneed dit goed door elkaar.

Verdeel het speculaasdeeg in twee gelijke delen en bekleed de bodem van de springvorm met een van de delen deeg. Zorg dat het deeg overal even dik is.

Verdeel de amandelspijs over de springvorm en bekleed vervolgens met de rest van het speculaasdeeg.

Versier de gevulde speculaas met de garneeramandelen. Druk de amandelen zachtjes in het deeg.

Bestrijk de gevulde speculaas met een kwastje met de overgebleven eidooier.

Bak de gevulde speculaas 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de gevulde speculaas helemaal afkoelen voor je hem op gaat eten.

1 comment on “Sinterklaas: Gevulde Speculaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *