Kip Zoutkorst stap 4

Het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner vraagt om een spektakelstuk. Deze kip in zoutkorst ziet er niet alleen spectaculair uit maar de smaak is al even spectaculair. En het mooie aan dit hoofdgerecht is dat je de kip een dag van tevoren al kunt maken en op het moment zelf alleen maar in de oven hoeft te schuiven.

Je gaart een hele kip in een dikke zoutkorst waardoor de kip heel mals blijft. Er komt geen olie of boter aan te pas dus het is ook nog eens een verantwoord hoofdgerecht. Het vlees van de kip krijgt de kruidige smaak van de Italiaanse kruiden en knoflook die je in de kip stopt en het vel van de kip smaakt licht gezouten naar de zoutkorst. Eigenlijk heeft de kip geen smaak toevoeging meer nodig maar je kunt er natuurlijk een lekker (warm)sausje bij serveren. Je zult misschien denken dat dit heel veel werk is maar niets is minder waar. Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit geweldige hoofdgerecht kunt maken.

Ingrediënten

1 hele kip

1 kilo grof zeezout

500 gram bloem

2 eiwitten

350 milliliter koud water

4 tenen knoflook

20 gram verse Italiaanse kruidenmix

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200˚C en vet een ovenschaal in met boter of olie.

Meng het zout met de bloem. Voeg hier de eiwitten en het water bij en meng goed door elkaar.

Pel de knoflook en vul de holte van de kip met de Italiaanse kruiden en de knoflook. Je hoeft de knoflooktenen niet te snijden.

Bedek de ovenschaal met een laag van het zoutmengsel. De laag moet ongeveer 1 cm dik zijn. Leg de kip daar bovenop.

Kip Zoutkorst stap 1

Pak de kip helemaal in met de rest van het zoutmengsel. Zorg dat de kip aan alle kanten bedekt is en de laag overal ongeveer even dik is.

Kip Zoutkorst stap 2.2

Bak de kip ongeveer 70 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem dan 10 minuten rusten.

Kip Zoutkorst stap 3

Breek de korst met een mes open. Zorg dat je niet te diep met het mes in de korst steekt zodat de kip heel blijft. Zoals je op mijn foto kunt zien is dat bij mij niet helemaal gelukt en zat er een klein sneetje in de kip. Pas op dat je je niet brand bij het open snijden want er komt flink wat hete stoom uit de korst.

Kip Zoutkorst stap 4

De kip blijft licht van kleur omdat deze helemaal ingepakt zat.

Kip Zoutkorst stap 6

Bron: Allerhande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *