Aardappelgratin

Het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner draait vaak vooral om een stuk vlees of vis. Daar horen natuurlijk bijgerechten bij die goed bij het gerecht passen. Deze Gratin smaakt heerlijk bij bijna alle hoofdgerechten.

Zelf ben ik gek op aardappelgratin. Voor mij hoort dit echt bij de feestdagen. Het is net iets luxer dan aardappelkroketjes of frietjes. Het fijne aan deze gratin is dat je deze de dag van tevoren al kunt maken en de volgende dag kunt opwarmen in de oven. Je wilt natuurlijk op de dag zelf niet de hele dag in de keuken staan maar tijd besteden aan je gasten.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo aardappelschijfjes

2 tenen knoflook, geperst

½ Beker slagroom

100 gram geraspte kaas, belegen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een ovenschaal in met boter of olie.

Prik wat gaatjes in de zakjes met aardappelschijfjes en doe deze ongeveer 2 minuten in de magnetron. Dit zorgt ervoor dat de aardappelschijfjes wat zachter zijn.

Leg een laag aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi dit met wat kaas, knoflook, peper en zout. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn en de schaal vol zit. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes. Bestrooi eventueel nog met wat kaas voor een knapperig laagje.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de gratin in 50 minuten in de voorverwarmde oven. Na 20 minuten haal je de folie van de ovenschaal zodat de gratin een mooi kleurtje krijgt. Laat 5 minuten rusten voor je hem serveert.

Heb je de gratin de dag van tevoren gemaakt dan kun je hem 15 minuten opwarmen op 200˚C in een voorverwarmde oven. Dek de gratin dan wel af met aluminiumfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *