Kerstbrood

Kerst is voor mij niet compleet zonder kerstbrood of ook wel kerststol genoemd. Ik kon dan ook niet anders dan zelf een kerststol maken. Dit ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk heb ik hier het recept voor een geweldig lekkere kerststol voor jullie. Ik heb me voor deze stol laten inspireren door een recept uit de allerhande wat ik nog in huis had.

Mijn moeder kocht vroeger standaard met kerstmis een kerstbrood. Eigenlijk hadden wij er meestal al een in huis zo gauw ze in de winkel lagen. We kregen dan een dikke plak stol met een dikke laag roomboter. Ik dacht altijd dat een kerststol maken erg ingewikkeld was maar dat is eigenlijk niet zo. Toch heb ik verschillende pogingen gedaan om er een te maken. Telkens als ik het deeg wilde laten rijzen dan gebeurde er niks. Het deeg rijst alleen als het op een warme plek staat en zelfs bij de verwarming rees het niet. Gelukkig kwam Ton met het geweldige idee om het deeg in de voorraadkast te zetten, waar ook onze ketel hangt. En dat werkte goed. Het deeg verdubbelde netjes in volume. Dus zoek in je eigen huis een warm plekje op en laat je deeg daar rijzen. Dan is de rest van het werk een eitje.

Ik vond het wel spannend toen het brood uit de oven kwam en ik hem eindelijk kon aansnijden. Gelukkig was het brood goed gaar en de smaak was geweldig! Ik denk dat dit de lekkerste kerststol is die ik ooit heb gegeten. Voor de vulling heb ik gekozen voor verschillende noten en rozijnen maar je kunt veel meer gebruiken. In een traditionele stol zit vaak sukade maar je kunt ook gedroogd fruit gebruiken zoals abrikozen. Kies wat je lekker vindt!

Ingrediënten

350 gram mix voor witbrood

300 gram amandelspijs

95 gram pistachenoten

45 gram walnoten

45 gram Pecannoten

150 gram rozijnen

60 gram roomboter

100 milliliter water

100 milliliter volle melk

1 eidooier

3 eetlepels basterdsuiker

3 theelepels koekkruiden

2 theelepels zout

Poedersuiker om te bestuiven

Bereiding

Doe de melk, roomboter en water in een steelpan en verwarm deze. Zet het vuur uit als het lauwwarm is.

Meng de broodmix met de suiker, zout en koekkruiden in een mengkom. Maak een kuiltje in het meel en giet daarin het melk-mengsel.

Mix met een mixer met deeghaken tot een deegbal. Bestuif het werkblad met meel. Kneed het deeg daarna met de hand nog goed door op het werkblad. Doe dit ongeveer 10 minuten.

Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.

Laat ondertussen de rozijnen wellen in heet water. Hak de noten grof. Laat de rozijnen daarna uitlekken en dep ze goed droog.

Kneed de eidooier door de amandelspijs en maak er een rol van.

Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de noten en rozijnen. Kneed de noten en rozijnen door het deeg. Duw het deeg daarna weer uit tot een grote lap en leg in het midden de rol amandelspijs. Vouw het deeg dicht.

Leg de stol op een bakplaat met bakpapier en dek af met een theedoek. Doe dit niet te strak. Zet de stol op een warme plek en laat nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180˚C en bak de stol in 50 minuten gaar. De stol is klaar als het hol klinkt als je er op tikt. Laat 10 minuten afkoelen op de bakplaat en vervolgens verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi het kerstbrood royaal met poedersuiker voor je hem serveert.

Kerstbrood 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *