Kiekeboecake

Het diner staat natuurlijk centraal tijdens de kerstdagen maar bij ons thuis begint de kerst al met iets lekkers bij de koffie. Met deze Kiekeboe Stercake open je de kerstdagen op spectaculaire wijze.

Als ik aan kerstgebak denk dan denk ik automatisch aan progrestaart. Ieder jaar haalt mijn moeder een progrestaart bij de bakker om bij de koffie op te eten. Erg lekker en mocht je wat tijd over hebben maak je er heel makkelijk een zelf. Mijn recept kun je hier vinden. Omdat ik al vaker een progrestaart heb gemaakt wilde ik dit jaar eens iets anders doen. Een Kiekeboe cake stond al langer op mijn lijstje om te maken. Eigenlijk al sinds het tweede seizoen van Heel Holland Bakt. Ik besloot een stercake te maken omdat ik sterren echt bij de kerstdagen vind passen. En het mooie is dat het echt heel eenvoudig is om deze cake zelf te maken! Het geheim van de twee kleuren cake is dat je eigenlijk een cake in een cake bakt. Je bakt eerst een normale cake, die steek je uit en de sterren bak je in de chocolade cake.

Welk gebakje serveer jij dit jaar tijdens de kerst?

Ingrediënten

Voor de vanillecake:

200 gram zelfrijzend bakmeel

200 gram roomboter, op kamertemperatuur

200 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

4 eieren

Voor de chocoladecake:

250 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram roomboter

250 gram suiker

150 gram pure chocolade

5 eieren

Voor het chocoladeglazuur:

100 gram pure chocolade

50 gram boter

100 gram poedersuiker

3 eetlepels water

Evt. Suikersterretjes om de cake te versieren

Bereiding

Begin met het bakken van de vanillecake. Verwarm de oven voor op 150˚C en vet een cakevorm in met boter of bakspray.

Klop de boter en suiker met een handmixer luchtig. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix door. Voeg het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel vervolgens de bloem voorzichtig door het beslag.

Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Laat de cake volledig afkoelen.

Laat de oven op 150˚C staan en vet weer een cakeblik in met boter of bakspray.

Nu maak je de chocoladecake. Laat de chocolade au-bain marie smelten.

Klop de boter en suiker met een handmixer luchtig. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix door. Voeg het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg dan de gesmolten chocolade toe en roer goed door. Dan spatel je de bloem door het chocoladebeslag.

Verdeel een laagje van het chocoladebeslag over de bodem van het cakeblik. Zet vervolgens de cakesterren achter elkaar in het cakeblik. Druk ze goed aan en zorg dat ze van voor tot achter strak in het cakeblik zitten. Zo zitten de sterren straks in het midden van de cake en niet aan de bovenkant.

Verdeel voorzichtig de rest van het cakebeslag om de cakesterren heen. Het is belangrijk dat je genoeg beslag aan de bovenkant doet zodat ze niet omhoog kunnen komen tijdens het bakken. Mocht dit ingewikkeld klinken dan zoek op YouTube naar kiekeboe cake en je ziet een hoop filmpjes waar je kunt zien wat de bedoeling is.

Bak de cake vervolgens in 60 minuten gaar.

Ondertussen kun je aan de slag met het maken van het glazuur. Smelt de chocolade au-bain marie. Als de chocolade gesmolten is draai je het vuur uit en voeg je de boter toe. Blijf roeren tot de boter gesmolten is.

Voeg de gesmolten chocolade bij de poedersuiker en roer goed door. Voeg een voor een de lepels water toe en roer door tot je een glad mengsel hebt.

Als de cake klaar is laat je deze volledig afkoelen. Vervolgens kun je hem versieren met het glazuur en de suikersterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *