Worstenbrood

Elke provincie heeft zo haar eigen specialiteiten. De Zeeuwen hebben de bolus, de Friezen hebben het suikerbrood en wij Brabanders hebben ons worstenbroodje. Veel families eten op kerstavond, na de nachtmis, een worstenbroodje. Hoewel ik niet mee doe aan deze traditie laat ik wel aan jullie zien hoe je zo’n heerlijk Brabants Worstenbroodje zelf kunt maken.

Waar kun je een Brabants worstenbroodje aan herkennen? De worstenbroodjes hebben een goed gekruid worstje, zijn goed gevuld en ook het brooddeeg moet smaakvol zijn. En vooral niet klef. Er is veel verschil in worstenbroodjes en elke bakker maakt hem op zijn eigen manier. Er is zelfs een verkiezing van lekkerste Brabants worstenbroodje.

Ik laat je vandaag een makkelijke versie zien. Ik gebruik namelijk een pak broodmix om het broodje mee te maken. Het gehakt voor het worstje kun je kruiden naar eigen smaak. Voor een mooi glanzend worstenbroodje gebruik je een eidooier en een lepel slagroom.

Ingrediënten voor 15 worstenbroodjes

1 kilo gehakt

1 pak witbroodmix

300 milliliter water

3 eieren

1 eidooier

1 eetlepel grove mosterd

1 eetlepel worcestersaus

1 eetlepel nootmuskaat

1 eetlepel slagroom

100 gram Paneermeel

Peper en Zout

Bereiding

Maak het brooddeeg volgens instructies op de verpakking. Hiervoor meng je met een mixer met deeghaken de broodmix en het water. Laat het deeg minimaal een uur rijzen op een warme plek.

Ondertussen maak je de worstjes. Meng hiervoor het gehakt met de eieren, mosterd, worcestersaus, nootmuskaat en paneermeel. Kneed goed door. Voeg eventueel meer paneermeel toe als het gehakt te nat blijft. Breng op smaak met wat peper en zout.

Maak 15 worstjes van het gehakt van ongeveer 65 gram per stuk.

Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een rooster met bakpapier.

Als het deeg in volume verdubbeld verdeel je het deeg in 15 gelijke delen. Vorm een bol en duw deze in ovaalvorm plat. Leg in het midden een worstje en vouw de zijkanten naar binnen. Druk de uiteinden goed op elkaar. Leg de worstenbroodjes met de naad naar onderen op het rooster. Laat de worstenbroodjes onder een schone theedoek nog een half uur rijzen.

Als de worstenbroodjes gerezen zijn meng je de slagroom met de eidooier en besmeer je de worstenbroodjes hiermee.

Bak de worstenbroodjes 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *