Appelbol

Het eind van het jaar is nu echt dichtbij en de kerstdagen zitten er weer op. Bij oudjaar/nieuwjaars hapjes denken we natuurlijk allemaal meteen aan oliebollen. Heerlijk natuurlijk maar ik wijk dit jaar een beetje af van de traditie. Ik maak dit jaar Appelbollen.

Bij appelbollen denk ik automatisch aan de winter. Als het buiten koud is smaakt een warme appelbol extra goed. En je maakt hem makkelijk zelf met ingrediënten die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Serveer ze tijdens oudejaarsavond aan je gasten en ik weet zeker dat ze in de smaak zullen vallen. Voor de echte zoetekauw serveer je hem met wat slagroom.

Ingrediënten voor 4 appelbollen

4 kleine appels, ik gebruikte Goudrenet

4 plakken bladerdeeg, uit de diepvries

4 eetlepels suiker

1 eetlepel kaneel

1 ei

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat dit in 10 minuten ontdooien.

Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Het is de bedoeling dat de appel heel blijft, dus niet in stukken snijden.

Als het bladerdeeg ontdooid is rol je het wat dunner uit op een met bloem bestoven werkblad. Doe ook wat bloem aan de deegroller. Rol het deeg niet te dun uit.

Meng de suiker met de kaneel.

Zet de appel in het midden van de plak bladerdeeg en vul het gat met de kaneelsuiker. Vouw de punten van het bladerdeeg naar boven om de appel. Zorg dat de appel rondom helemaal bedekt is met bladerdeeg. Vorm met je handen tot een ronde.

Zet de appelbol met de naden naar onder op de bakplaat. Kluts het ei en bestrijk de appelbollen hiermee. Bestrooi met de resterende suiker.

Bak de appelbollen in 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *