Upside down

Vandaag introduceer ik een nieuwe, wekelijkse rubriek: Zoete Zondag. Ik trap af met een heerlijk recept: Pineapple Upsidedown muffins.

Na het succes van Tosti Zondag leek het me leuk om op zondag weer een vaste rubriek te hebben. Zondag is een perfecte dag om in de keuken te staan en lekkere dingen op tafel te toveren. Mijn lijst met recepten om nog te maken puilt uit van de zoete recepten dus inspiratie genoeg. De komende tijd kun je dus iedere zondag een zoet recept op Eefje’s Keuken verwachten. Denk hierbij aan taarten, gebakjes, koekjes maar ook zoete desserts of drankjes. Zoet in het breedst van het woord.

Vandaag heb ik een heerlijke muffin voor jullie. Aan de naam van de muffin kun je een deel van de bereidingswijze al aflezen. Deze muffin wordt namelijk omgekeerd gebakken, met de ananas onderin het bakblik. Eigenlijk hetzelfde als de Franse Tarte Tatin. Het idee voor deze muffins kwam eigenlijk van een van mijn cliënten. Nu wij begonnen zijn met bakken kwam zij met het idee van een upsidedown taart. Ik had er nog nooit van gehoord en moest op internet opzoeken wat het was. We hebben hem op het werk gemaakt en hij was heerlijk. Ik besloot om er een kleine variant van te maken.

Ingrediënten voor 6 muffins

1 blikje ananasstukjes, 227 gram

100 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram suiker

200 gram roomboter, op kamertemperatuur

2 eieren

2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

6 Bigarreaux kersen, te vinden bij de bakspullen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160˚C en vet een muffintray in met boter of bakspray.

Dep de ananasstukjes droog met wat keukenpapier en houdt de siroop apart.

Klop de helft van de boter luchtig met de suiker met een mixer. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en mix door. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel vervolgens de bloem voorzichtig door het beslag.

Smelt de andere helft van de roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg je de basterdsuiker toe en roer door tot de suiker gesmolten is. Verdeel de gesmolten suiker over de muffintray zodat er in elk vormpje een dun laagje suiker zit. Druk 4 stukjes ananas in de suiker met in het midden een bigarreaux kers, als een bloempatroon.

Schep met een lepel voorzichtig wat van het beslag op de ananas. Vul ongeveer tot de rand.

Bak de muffins 30 minuten in de voorverwarmde oven. Om te controleren of de muffins gaar zijn prik je met een satéprikker in het midden van de muffin. Als de prikker er droog uitkomt is de muffin gaar. Laat de muffin 5 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

Upside down 2

2 comments on “Zoete Zondag: Pineapple Upsidedown Muffins”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *