SAMSUNG CSC

Voor mijn lezers die niet uit Brabant komen die weten het misschien niet maar vandaag start de carnaval. Dat betekent 5 dagen polonaise en biertjes drinken. Om een goede bodem te leggen voor al die biertjes is deze Erwtensoep zeer geschikt. En hij is natuurlijk ook heerlijk als je geen carnaval gaat vieren.

Eigenlijk ben ik zelf niet zo’n carnavalsvierder. 1 of 2 dagen vind ik meer dan genoeg, dan heb ik die polonaise wel weer gezien. De afgelopen jaren heb ik eigenlijk altijd gewerkt in de kroeg in het dorp waar ik vandaan kom. Dat vind ik eigenlijk veel leuker dan zelf carnavallen. Met carnaval eet je toch snel wat ongezonder en onregelmatiger. Maak dus een grote pan van deze erwtensoep een dag van tevoren. Zo krijg je toch een nodige portie groenten binnen en leg je een goede bodem. Hou je helemaal niet van carnaval dan is deze erwtensoep ook heerlijk op een koude winterdag. Lekker met roggebrood met katenspek.

Ingrediënten voor 2 liter soep

400 gram spliterwten

2 liter runderbouillon

500 gram speklappen of krabbetjes

1 rookworst

1 winterpeen

¼ Knolselderij

1 grote ui

4 takjes selderij

1 laurierblaadje

Bereiding

Doe de spliterwten, speklappen, laurierblaadje en runderbouillon in een grote soeppan en breng aan de kook. Laat 60 minuten zachtjes koken. Schep het schuim van de soep.

Snijd ondertussen de winterpeen in plakjes, ui in halve ringen en de knolselderij in blokjes. Snijd ook de rookworst in plakjes en snijd de selderij fijn.

Haal het vlees uit de soep en snijd in stukjes. Haal ook het laurierblaadje uit de soep, deze gebruik je niet meer. Doe het vlees samen met de wortel, ui, knolselderij en selderij in de soep en roer goed door. Breng aan de kook en laat 30 minuten op zacht vuur koken. Roer af en toe door.

Voeg de laatste 5 minuten de rookworst toe en laat mee warmen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *