SAMSUNG CSC

Zoete Zondag staat vandaag in het teken van een lekker plakkerig, zoet brood: Suikerbrood. Ik dacht altijd dat dit erg moeilijk was om te maken maar niets is minder waar! Ik ging aan de slag met het recept van Sabine van Ohmyfoodness en zette dit heerlijke brood moeiteloos op tafel!

Een goed suikerbrood is luchtig en vooral plakkerig van binnen en buiten. Voor dit recept heb je eigenlijk parelsuiker nodig maar dat kon ik niet vinden in de supermarkt. Ik hakte daarom wat suikerklontjes in stukken en dat voldeed ook prima. Je krijgt dan wel wat grotere stukken suiker maar dat vind ik niet erg. Wat ik vaak merk bij suikerbrood uit de supermarkt is dat hij wel plakkerig is van buiten maar erg droog van binnen. Dat is bij dit brood zeker niet het geval. Het is erg zacht van binnen met plakkerige slierten suiker, precies zoals hij bij de bakker ook smaakt.

Ingrediënten

500 gram bloem

250 milliliter volle melk

250 gram parelsuiker, of suikerklontjes

100 gram ongezouten roomboter

4 eetlepels gembersiroop

14 gram gist

1½ eetlepel kaneel

10 gram zout

Bereiding

Doe de boter, melk en gembersiroop in een pannetje en verwarm totdat de boter gesmolten is.

Doe de bloem, kaneel, gist en zout in een mengkom. Zorg dat het zout en gist elkaar niet raken anders kan de gist zijn werking verliezen. Giet in het midden de warme melk.

Kneed dit tot een soepel deeg. Je kunt dit met de hand doen of met een mixer met deeghaak. Als het deeg goed gekneed is leg je het in een kom en dek dit af met vershoudfolie. Laat dit ongeveer 15 minuten kort rijzen.

Als je suikerklontjes gebruikt kun je deze nu grof hakken.

Vet een cakeblik in met boter of bakspray en leg er een vel bakpapier in. Als tijdens het bakken de suiker gaat smelten plakt deze erg aan je blik. Met het papier krijg je je suikerbrood straks makkelijk uit de vorm.

Haal het deeg uit de kom en kneed dit nog 8 minuten goed door met de hand. Druk het deeg vervolgens plat en bestrooi met een deel van de suikerklontjes. Kneed de suikerklontjes door het deeg. Herhaal dit vervolgens tot alle suikerklontjes door het deeg verdeeld zijn.

Vorm het deeg zodat het in het cakeblik past en leg in het cakeblik. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 200˚C en bak het suikerbrood in 30 minuten gaar.

Laat het suikerbrood afkoelen in het cakeblik.

SAMSUNG CSC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *