SAMSUNG CSC

Wat is Zoete Zondag toch een geweldige categorie! Vandaag laat ik je zien hoe je deze heerlijke Bolussen kunt maken. Niet de Zeeuwse bolussen maar zoals ze in Brabant gemaakt worden: met veel suiker.

Al meer dan een jaar ligt er een brood bakboek in de kast te wachten tot ik er iets uit ga maken. Op de een of andere manier stelde ik het steeds uit maar nu moest het er toch maar eens van komen. Het boek is trouwens Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven. Die ken je misschien wel als een van de juryleden van Heel Holland Bakt. Het maken van deze bolussen is wat meer werk maar de handelingen zijn niet moeilijk. En het resultaat is geweldig! Ik nam ze mee naar de paasbrunch bij de schoonfamilie en iedereen was erg enthousiast. En als ik eerlijk ben zijn deze bolussen lekkerder dan van de bakker.

Ingrediënten voor 15 bolussen

500 gram tarwebloem

1 ei

10 gram zout

25 gram roomboter

25 gram margarine

15 gram basterdsuiker

10 gram instant gist

280 milliliter melk

500 gram bolussuiker, deze maak je door witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker te mengen. (mijn verhouding 100+300+100)

Bereiding

Kneed alle ingrediënten behalve de bolussuiker in een keukenmachine met deeghaak of met de hand. Kneed door tot er een wat plakkerig deeg ontstaat.

Vorm 15 bolletjes deeg van ongeveer 60 gram per stuk. Laat deze 10 minuten rusten.

Leg een vochtige theedoek op je aanrecht of werkblad en bestrooi deze met de bolussuiker. Maak rolletjes van de deegbolletjes. Terwijl je dit doet rol je ze door de suiker.

Leg alle rolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker over. Laat de rolletjes 10 minuten onder de hoop suiker liggen. Rol daarna nogmaals door de suiker.

Breng de rolletjes in model. Maak bijvoorbeeld een knoop, spiraal of krakeling. Stop de uiteinden van de rolletjes onder het deeg, anders vervormt het model tijdens het rijzen.

Leg de bolussen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Laat de bolussen op een warme plek 50 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 240˚C.

Bak de bolussen 7 a 8 minuten. Keer de bakplaat met de hete bolussen direct na het bakken om op bakpapier. Bijvoorbeeld op een andere bakplaat of op je werkblad. Laat de bolussen volledig afkoelen.

Bolus 1.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *