SAMSUNG CSC

Het is feest! Mijn zus Carlijn was gisteren jarig en viert vanavond haar feestje. Ze vroeg me haar favoriete taart aller tijden te maken: Abrikozen Rastervlaai.

Abrikozen Rastervlaai, de goedkoopste vlaai die je kunt kopen in de supermarkt. Ze is er zo lang als ik me kan herinneren al gek op en elke verjaardag staat hij op tafel. Onze oma haalde zelfs bij elk feestje speciaal voor haar deze vlaai. Zelf begrijp ik de liefde voor deze vlaai niet helemaal maar het is haar verjaardag. Ik had nog nooit een vlaai gemaakt en al zeker niet een met zo’n mooi raster op de bovenkant. Na wat speuren op internet vond ik het recept voor deze vlaai op limburgse.vlaairecepten.nl. Ik bedacht me dat een mooi raster uit deeg maken me vast niet uit de losse pols zou lukken dus ging ik op zoek naar een hulpmiddel. Die vond ik bij een webshop dus schafte ook speciaal een rastervorm aan. Alles voor mijn lieve zus he! En voor degene die vanavond op het feestje komen: deze taart staat op je te wachten. Nou ja, niet precies deze want dit was de proefversie!

Ingrediënten voor 1 rastervlaai

Voor het deeg:

300 gram bloem

10 gram instant gist

25 gram roomboter, op kamertemperatuur

3 eetlepels olijfolie

3 eetlepels witte basterdsuiker

150 milliliter melk

1 eidooier

Snufje zout

Paneermeel

Voor de vulling:

400 gram gewelde abrikozen

3 eetlepels suiker

½ Liter water

3 theelepels maïzena

Bereiding

Maak de melk lauwwarm in een pannetje en los de gist hierin op.

Doe het zout onderin een grote kom en voeg hier de bloem aan toe. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie, eidooier en melk toe. Kneed het geheel tot een soepel luchtig deeg met een keukenmachine of met de hand. Doe je het met de hand kneed het deeg dan ongeveer 10 minuten op een bebloemd aanrecht of werkblad.

Bestuif een kom met wat bloem en leg hierin het deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen.

Doe het water met de abrikozen en suiker in een pan en breng aan de kook. Kook de abrikozen 10 a 15 minuten op laag vuur.

Pureer de abrikozen met de staafmixer en voeg de in wat koud water opgeloste maïzena toe. Verwarm dit een paar minuten zodat het wat in kan dikken. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200˚C en vet een vlaaivorm in met boter of olie. Heb je die niet gebruik dan een quiche- of springvorm.

Kneed het deeg na het rijzen nog even door.

Neem ⅔ van het deeg en rol deze uit op een bebloemd aanrechtblad tot een ronde lap die groot genoeg is voor je bakvorm. Bekleed de vorm met het deeg. Prik het deeg op de bodem in en bestrooi met een dun laagje paneermeel.

Verdeel de abrikozenvulling over het deeg.

Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en leg dit op de rastervorm. Rol hier met een deegroller overheen zodat de ruitjes eruit vallen en er een ruitpatroon over blijft. Heb je geen rastervorm snijd dat dunne stroken van het deeg. Leg het raster van deeg voorzichtig op de vlaai en duw de randen aan en verwijder eventueel deeg dat over de randen hangt.

Bevochtig de bovenkant van de vlaai met wat water. Bak de vlaai 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de vlaai uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

SAMSUNG CSC

 

1 comment on “Abrikozen Rastervlaai”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *