SAMSUNG CSC

Voor de verjaardag van mijn zus maakte ik niet alleen de Abrikozen Rastervlaai maar ook deze Aardbeienvlaai. Het vlaaien bakken heb ik nu helemaal onder de knie.

Nadat Carlijn eerst een abrikozenvlaai bestelde wilde ze nog een taart. Een taart met aardbeien en banketbakkersroom. Als goede zus ging ik natuurlijk meteen op zoek naar een goed recept en vond deze bij Rudolph van 24kitchen. Een aardbeienvlaai met banketbakkersroom ging het dus worden. Ik ging met het recept aan de slag en het bleek vrij eenvoudig te zijn. Afgemaakt met wat toeven slagroom is deze vlaai een mooi plaatje. En de gasten op het feestje vonden hem heerlijk!

Ingrediënten voor 10 personen

Voor het deeg:

100 milliliter melk

2 eetlepels suiker

1 zakje instant gist

200 gram bloem

30 gram boter, op kamertemperatuur

1 eidooier

1 mespuntje zout

Voor de banketbakkersroom

250 milliliter melk

75 gram suiker

1 vanillestokje

2 eidooiers

1 volle eetlepel bloem

Voor de aardbeientopping:

750 gram aardbeien

2 blaadjes gelatine

1 limoen

170 milliliter water

100 gram suiker

140 gram aardbeienjam

Voor de slagroom:

150 milliliter slagroom

25 gram suiker

Bereiding

Begin met het maken van het vlaaideeg. Verwarm de melk tot handwarm en los de gist erin op. Doe het zout onder in een mengkom en daarop de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en giet daarop de olie, suiker, eidooier en de melk. Kneed tot een soepel deeg.

Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek.

Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Doe de helft van de melk met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Halveer het vanillestokje en schraap het merg met de botte kant van een mesje uit het stokje. Meng dit met de eidooiers, de resterende melk en de bloem. Roer door tot er een klontvrij mengsel ontstaat.

Roer het eimengsel door de warme melk en laat 2 minuten doorkoken. Haal van het vuur en zet apart.

Verwarm de oven voor op 190˚C en vet een vlaai- of quichevorm in met boter of bakspray.

Haal het deeg uit de kom en kneed goed door. Rol het deeg dun uit en bekleed hier de bakvorm mee. Prik wat gaatjes met een vork in het deeg.

Vul de vorm met banketbakkersroom. Bak de vlaai 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de vlaai volledig afkoelen.

Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven op de banketbakkersroom.

Week de gelatine in koud water. Halveer de limoen en pers het sap eruit. Doe het limoensap met het water en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur en meng met de aardbeienjam.

Knijp de gelatine uit en roer door het jammengsel. Laat afkoelen tot ongeveer 40 ˚C en bestrijk de aardbeien hiermee.

Klop de slagroom met de suiker stijf met een handmixer. Doe de slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit rozetten op de taart. Zet de taart minimaal 1 uur in de koelkast.

Related posts:

Blueberry Cheesecake
Abrikozen Rastervlaai
MonChou Taart

2 comments on “Aardbeienvlaai”

  1. Heerlijk toch zo’n frisse aardbeienvlaai in deze ‘rijke’ aardbeientijd.
    Hier in huis wordt er in ieder geval weer zo’n lekkere vlaai gebakken. Niet alleen lekker van smaak maar het huis ruikt dan ook zo lekker naar gebak.
    Het valt me wel op dat de receptuur, op de foto na, het zelfde is als die van de TV-kok Rudolph.
    Wie heeft het recept van wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *