Aziatische bloemkool.jpg

Mijn kennis van de Aziatische keuken is beperkt. Natuurlijk eet ik graag sushi en maak ik wel eens bami of nasi maar verder dan dat gaat mijn kennis eigenlijk niet. Vandaag waag ik me aan een bijgerechtje met een Oosters tintje: Aziatische Bloemkoolroosjes.

Ik ben gek op de Hollandse pot. Misschien dat dat de reden is dat ik me nog niet echt verdiept heb in de Aziatische keuken. Maar na het maken van deze bloemkool ben ik van plan toch me wat meer te gaan verdiepen in deze keuken. Het receptje voor deze bloemkool zag ik op Pinterest. Ja, weer op Pinterest. Ik paste het recept een klein beetje aan en serveerde het bij nasi. En het smaakte heerlijk. Dit komt zeker vaker op tafel. En de saus lijkt me ook heerlijk bij andere groenten of bij kipfilet.

Ingrediënten voor 4 personen

1 bloemkool

300 milliliter melk

125 gram bloem

125 milliliter sojasaus

60 milliliter rijstazijn

4 eetlepels honing

2 eetlepels sesamolie

1 theelepel hot chilisaus

2 tenen knoflook, geperst

1 eetlepel maïzena

½ kopje water

½ theelepel bakpoeder

Snufje zout

Voor de garnering: 2 lente-uitjes en sesamzaadjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 230ºC en vet een ovenschaal in met wat boter of olie.

Meng de bloem met het bakpoeder, zout en melk en meng tot een glad, dik beslag.

Snijd de bloemkool in stukken zodat je roosjes over hebt. Was deze en maak droog met wat keukenpapier. Haal de bloemkoolroosjes door het beslag en schud het overtollige beslag eraf. Leg de roosjes in een ovenschaal. Leg de roosjes niet op elkaar.

Bak de bloemkoolroosjes 10 minuten.

Doe de sojasaus, honing, rijstazijn, chilisaus, sesamolie en knoflook in een steelpan en roer goed door. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en keer om. Bak deze nog 5 minuten in de oven.

Meng de maïzena met het water en roer goed door. Giet dit bij de saus en laat 5 minuten mee doorkoken. Blijf goed roeren.

Haal de bloemkool uit de oven en giet de saus erover. Zet nog 5 minuten terug in de oven.

Snijd de lente-ui in dunnen ringetjes en rooster de sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie of boter.

Strooi de lente-ui en sesamzaadjes over de bloemkool voor het serveren.

Aziatische bloemkool 2.jpg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *