Rode Kool.jpg

Zelf rode kool maken is niet moeilijk. Het is wat meer werk dan uit een potje of diepvries maar dat is zeker de moeite waard. Het is zoveel lekkerder!

Vroeger aten wij vaak rode kool bij oma en dat vond ik heerlijk. Eigenlijk denk ik niet dat oma het zelf maakte maar voor de diepvries variant ging. Gecombineerd met gekookte aardappels en verse worst. Bij oma smaakte het ook altijd net wat beter dan wanneer mijn moeder het maakte (sorry mam!). Zelf had ik ook nog nooit verse rode kool gemaakt. Hier in huis wordt weinig rode kool gegeten. Niet omdat we het niet lusten maar omdat Ton niet uit een potje wil en ik het nog nooit vers had klaar gemaakt. Nu daar verandering in is gekomen weet ik zeker dat we het vaker gaan eten. De smaak van verse rode kool is zoveel beter dan uit een potje. En er staan nu een aantal bakjes rode kool in de vriezer omdat je van 1 rode kool een flinke pan kunt maken.

Ingrediënten (let op: dit is voor een grote pan. Je kunt eventueel de hoeveelheden aanpassen)

1 rode kool, ongeveer 1,5 kilo

1 liter water

125 gram donkerbruine basterdsuiker

5 appels, ik gebruikte goudreinette

3 laurierblaadjes

5 hele kruidnagels

2 eetlepels maizena

Bereiding

Verwijder het hart van de rode kool en snijd de rode kool in reepjes. Spoel de rode kool goed af. Schil de appels en snijd in blokjes.

Doe de rode kool met het water, suiker, laurier en kruidnagels in een grote pan en breng aan de kook. Als het water kookt doe je de appel erbij en roer goed door. Laat de rode kool 30 minuten op laag vuur koken zonder deksel.

Giet de helft van het vocht af en zet terug op het vuur. Doe de maizena in een kopje met wat koud water en roer door totdat er geen klontjes meer in zitten. Doe dit bij de rode kool en roer goed door. Door de verhitting zal de rode kool wat dikker worden.

Vis voor het serveren de laurierblaadjes uit de rode kool.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *