Speculaaspoppen.jpg

Speculaas is wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Vandaag laat ik je zien hoe je zelf deze heerlijke koekjes kunt maken.

Op mijn werk zag ik achter in een kast speculaasplanken liggen. Dat bracht mij op het idee voor deze speculaaspoppen. Ik kende deze planken wel maar had er nog nooit mee gewerkt. Ik nam er een paar mee naar huis om uit te proberen. Je gebruikt ze eigenlijk als mal om de speculaas te vormen. Mocht je geen speculaasplank hebben dan kun je de koekjes natuurlijk ook met de hand vormen. Maak ze in de vorm die je leuk vind. Ook leuk om met kinderen te doen. Je kunt de speculaasjes eventueel versieren met wat amandelschaafsel. Zelf vind ik dat niet zo lekker. Ik eet mijn speculaasjes het liefst met een kopje thee. En stiekem dip ik dan mijn speculaasje in de thee, heerlijk!

Ingrediënten voor 12 grote speculaaspoppen

200 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram donkerbruine basterdsuiker

140 gram koude roomboter

15 gram speculaaskruiden

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een bak en kneed met de hand tot een stevige deegbal. Pak het deeg in vershoudfolie en leg minstens 1 uur is de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed en bakplaat met bakpapier.

Smeer de speculaasplank in met een dun laagje olie en bestuif met wat bloem.

Bestuif je werkblad met wat bloem en rol daarop het deeg uit. Snijd een deel van het deeg af en leg dit op de speculaasvorm. Druk het deeg goed in de vorm en rol er eventueel nog overheen met een deegroller. Snijd met een mesje de overtollige randen weg. Draai de vorm om boven de bakplaat zodat de speculaaspop om de bakplaat ligt. Herhaal dit tot het deeg op is.

Bak de speculaaspoppen 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de speculaaspoppen afkoelen op een rooster.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *