Laat ik dit artikel beginnen met excuses. Er zijn al maanden geen nieuwe recepten verschenen hier. Schandalig natuurlijk! Tijd dus om jullie een update te geven en natuurlijk een lekker nieuw recept.

Eigenlijk was het heel simpel. Mijn inspiratie was weg, en eigenlijk mijn zin om in de keuken te staan ook. Als ik dan eens in de keuken stond om een recept uit te werken voor jullie dan pakte het vaak niet uit zoals ik wilde of vond ik het toch niet de moeite waard om te delen. Ik wil niet zomaar iets delen. Het moet wel goed zijn. Ook ben ik druk geweest met de soepen die ik wekelijks verkoop. Mocht je dat niet meegekregen hebben dan kun je hier lezen hoe dat precies zit. En als je graag soep wil bestellen dan kan dat hier.

De laatste paar weken begon het toch weer te kriebelen en heb ik weer een aantal dagen in de keuken gestaan. En heel eerlijk: dat voelde toch wel goed. Mijn inspiratie begint weer terug te komen en ik kan niet wachten om dat met jullie te delen. Ik ga mezelf geen vaste upload dagen opleggen de komende tijd om zo de druk eraf te halen. Ik deel een lekker recept met jullie op het moment dat het goed uitkomt. Maar dit gaat sowieso 1 x in de week zijn. Ondertussen kun je natuurlijk ook mijn oude recepten bekijken in de index. Nu heb ik genoeg gepraat en gaan we over naar waar je eigenlijk voor zit te lezen: een lekker recept.

Vandaag heb ik een extra lekker recept: Briossen. Of koffiebroodjes zoals ze hier in Brabant ook wel genoemd worden. Ik heb jarenlang bij een bakker gewerkt als bijbaantje en daar verkochten we heerlijke briossen. Mocht je het niet kennen: het zijn een soort broodjes van bladerdeeg waar banketbakkersroom en rozijnen in zit. Met een laagje glazuur op de bovenkant. Erg lekker! Vandaag laat ik je zien hoe je deze makkelijk zelf kunt maken. Ook vertel ik je hoe je zelf banketbakkersroom kunt maken. Eigenlijk zijn dit dus twee recepten in een, Dat mag wel na die maanden van stilte.

Ingrediënten voor 6 briossen

1 rol croissantdeeg

1 handje rozijnen

Voor de banketbakkersroom:

280 milliliter volle melk

28 gram suiker

28 gram custard

1 theelepel vanille essence

Voor het glazuur:

50 gram poedersuiker

1 eetlepel volle melk

½ theelepel vanille essence

Bereiding:

Begin met het maken van de banketbakkersroom. Meng de custard met de suiker in een bakje en voeg daar een scheutje van de melk bij, Roer dit tot een egaal papje, Voeg hier ook de vanille essence bij en roer nogmaals door.

Verwarm de rest van de melk in een pannetje. Haal de melk van het vuur als het bijna kookt. Giet een scheutje van de warme melk bij het custardpapje en meng goed door. Zet het pannetje met melk terug op laag vuur. Giet hier de custard bij en roer door met een garde. Je zult zien dat de custard snel dikker wordt. Blijf goed roeren over de bodem zodat het niet aankoekt. De banketbakkersroom is goed als er bellen verschijnen. Bij het zien van 3 bellen mag hij van het vuur. Giet de banketbakkersroom in een schaaltje en dek af met vershoudfolie. Laat dit buiten de koelkast volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Laat de rozijnen 15 minuten wellen in heet water. Dep de rozijnen daarna goed droog met wat keukenpapier.

Rol het croissantdeeg uit. Druk de naadjes voorzichtig dicht. Besmeer het deeg royaal met de afgekoelde banketbakkersroom. Bestrooi met de rozijnen.

Rol het deeg voorzichtig op. Snijd de rol met een scherp mes in 6 gelijke stukken. Leg de stukken op de bakplaat en bak 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de briossen afkoelen op een rooster.

Maak terwijl de briossen in de oven liggen het glazuur. Meng de poedersuiker met de melk en vanille essence. Roer door totdat je een egaal glazuur hebt. Verdeel dit over de briossen als deze helemaal afgekoeld zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *